Da li znate . . .

šta je otpad?
Pod otpadom podrazumevamo materijal, sirovine, predmete koji nastaju u procesu obavljanja svakodnevnih životnih i proizvodnih aktivnosti, i kao takav, otpad se najčešće odbacuje na smetlište i deponije, bez dalje upotrebne vrednosti.

na koji način se razvrstava otpad?
Razvrstavanje otpada je zadatak svih nas, i prvenstveno bi trebali da krenemo sa razvrstavanjem otpada kod kuće, odnosno da kućno smeće sortiramo po grupama i da ga kao takvo odlažemo u različite kontejnere za smeće: plastiku, staklo, papir i metal. Ovako razvrstan otpad se sakuplja i dalje koristi kao sekundarna sirovina za nove proizvode, odnosno biva uključen u proces reciklaže, ili se spaljuje radi dobijanja energije, ili se na neki drugi način ponovo upotrebljava. Razlikujemo primarno i sekundarno razvrstavanje. Pod primarnim se podrazumeva otpad koji se razvrstava na samom izvoru nastanka (u kući, školi, kancelariji, fabrici, ulici, restoranu...), dok se sekundarno razvrstavanje odnosi na dobijanje materijala iz otpada (mešavine svih različitih odbačenih materijala i predmeta), koji se dalje koristi, ali je teži za preradu, odnosno sirovina dobijena od njega je lošijeg kvaliteta i biće je mnogo manje.

šta je upravljanje otpadom?
Upravljanje otpadom je proces sakupljanja, transporta, procesuiranja, recikliranja i odlaganja otpadnih materija, naročito onih koje su proizvedene ljudskim aktivnostima, sve u cilju smanjivanja njihovog uticaja na ljudsko zdravlje, izgled i higijenu životne sredine.
U poslednjih nekoliko decenija sve je veća tendencija da se kao osnovni ciljevi upravljanja optadom smatraju i njegov uticaj na prirodnu sredinu, kao i mogućnost dobijanja izvora novih sredina.

šta je reciklaža?
Vivamus eget nibh. Etiam cursus leo vel metus. Nulla facilisi. Aenean nec eros. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia . Pellentesque sed dolor. Aliquam congue fer- mentum nisl. Mauris accumsan nulla vel diam. Sed in lacus ut enim adipiscing aliquet. Nulla venenatis.
In pede mi, aliquet sit amet, euismod in, auctor ut, ligula. Praesent vestibulum molestie lacus.

Zanimljivosti . . .

Jednoj plastičnoj flaši ili kesi potrebno je do 500 godina da se razgradi . . .
Upotreba plastike u EU raste na godišnjem nivou od 4% . . .
Većina porodica baci oko 40 kg plastike godišnje, koja može uspešno da se reciklira . . .
Staklo može da se reciklira 100% i da se neograničeno puta iznova koristi . . .
Staklo koje se baci na smetlište, nikada neće biti razgrađeno . . .
AL konzerve mogu da se recikliraju i da budu u ponovnoj upotrebi za samo 6 nedelja . . .
80% delova automobila može da se reciklira . . .
Reciklirana konzerva uštedi toliko energije da može da je koristi TV 3 sata . . .
Količina energije koja može da se dobije iz godišnjeg sadržaja jedne kante za smeće, može da omogući da TV bude upaljen 5000 sati . . .
1 reciklirana plastična boca uštedi toliko energije koliko je potrebno sijalici 60wat da gori 3 sata . . .
70% manje energije je potrebno da se dobije papir od starog papira, nego od novih sirovina . . .